Jag ser dig, mamma: när en nyfödd ser dig

Jag ser dig, mamma: när en nyfödd ser dig
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2018

Få ögonblick är lika fantastiska som när vi visuellt sammankopplar med vårt nyfödda barn. Ögonblicket när en nyfödd upptäcker dig väcker en rad olika känslor. Men vad är det egentligen en nyfödd ser? Kan de skilja sin mammas ansikte från andra medlemmar i familjen?

Ett barns ögon och syn genomgår många förändringar under de första sex månaderna i livet. Ögonen är en oersättlig och fantastisk kanal genom vilken våra barn upptäcker världen.

Du kommer säkert inte överraskas av det här, men under barnets första veckor i livet finns det bara två saker det kan fokusera på: dig och mjölk. Båda representerar överlevnad. Men något fascinerande kommer även inträffa.

Ditt barn kommer börja känna igen betydelsen av ditt ansikte. Över tid kommer han börja söka efter dig och till och med bli glad när han hittar dig. Känslan när en nyfödd ser dig på det här sättet är obeskrivlig.

Överlevnadsinstinkten kombineras med kraften av tillgivenhet, och ett band skapas som aldrig kommer kunna brytas.

Idag bjuder vi in dig att upptäcka de olika aspekterna av en bebis syn.

En nyfödd ser sin mamma, för hon är nära

En bebis syn är genetiskt programmerad att sammankoppla med människor, speciellt sina föräldrar. Nyfödda har väldigt suddig syn på långt avstånd; de kan inte se föremål tydligt på mer än 30-40 centimeters avstånd.

Denna dåliga syn på långt avstånd under de första månaderna i livet svarar även på överlevnadsinstinkten genom att minska stress, rädsla och ångest för att fokusera på vad som är viktigt: ansiktena som omger honom, mammans röst och flaskan.

Låt oss upptäcka några fler intressanta detaljer nedan.

Mamma med nyfödd

En nyfödd etablerar snabb visuell kontakt med sin mamma

  • En nyfödd ser dig och vet vem du är. Få saker är lika viktiga som att tillåta intima och långa möten mellan mor och barn direkt efter födseln. Den första visuella kontakten etableras då och hudkontakten erbjuder säkerhet, men man kommer även minska stress när detta första band mellan mamma och barn knyts.
  • Ansikten är fulla av fantastiska stimuli för en nyfödd: ur munnen kommer ljud, ögonen rör på sig och ansiktet har konturer som beskriver allt som är viktigt för en bebis att känna igen.

Det är fantastiskt för bebisar.

Min bebis kisar

Oroa dig inte, för det är helt normalt att bebisar kisar. Under de första sex månaderna i livet lär sig hjärnan att fokusera sin uppmärksamhet och måste utveckla denna process. Även om det kanske inte verkar så är det extremt komplext.

  • Det är vanligt att se barn kisa med ögonen under de första 2-4 veckorna i livet. Deras syn är fortfarande inte särskilt exakt och föräldrar får ibland panik när de ser det.
  • Kom ihåg att merparten av ett barns synmässiga utveckling sker i hjärnan, inte själva ögonen.
  • En av de största utmaningarna för utvecklingen av hjärnan är därför att koordinera de visuella signalerna från båda sidor. Nervsignalerna från ögonen färdas genom de optiska nerverna och separerar till både sidorna av hjärnan.

Det är en väldigt komplex process som tar tid att utveckla. I slutänden kommer varje öga koordinera sig i önskad riktning.

Bebis med gosedjur

Huvudsakliga visuella milstolpar

  • Efter två månader kan vi njuta av att se våra barn följa våra ansikten, titta på oss mellan leenden, titta med stort intresse på en leksak eller till och med panorera från vänster till höger.
  • Vid två eller tre månader kan en bebis urskilja ansikten och skräms av främlingar den aldrig träffat.
  • Det är även en ålder när de njuter som mest av visuell stimulans, såsom rörliga mobiler ovanför sängen. Eftersom bebisens uppmärksamhet försvinner lätt kommer den dock uppskatta alla nya och roliga stimuleringar du kan erbjuda.
  • Nästa stora visuella milstolpe sker vid sex månaders ålder. Det är nu båda sidorna av hjärnan redan är på optimal nivå koordinations- och mognadsmässigt.
  • Barnen är nu väldigt nyfikna – de tittar, söker och upptäcker. Det viktigaste är dock att deras koordination är perfekt. Vi kan täcka ett öga, och de kommer fortsätta att söka efter stimulus med det andra. Om ditt barn redan är 6-7 månader gammalt och du märker att det fortfarande skelar med ögonen ska du inte tveka att tala med din barnläkare eller ögonläkare.

Färgen på ett barns ögon

Det finns en vanlig myt som säger att den blå färgen på ett barns ögon kommer av det faktum att han fortfarande dricker sin mammas mjölk.

Bebis med flaska
  • Det finns ingen vetenskaplig bas för detta påstående, och det är helt enkelt inte sant. Färgen på iris är, precis som håret och huden, beroende på ett protein vid namn melanin.
  • När en bebis föds är det vanligt att ögonen är grå eller blå eftersom han spenderat mycket tid i en mörk omgivning, och hans melanocyter har ännu inte mognat. Denna process kräver tid och kommer förändras lite för varje dag som går.
  • Denna mognads- och förändringsprocess (eller brist på förändring) hos bebisens ögonfärg fortskrider på olika sätt hos varje barn och beror på genetik. Efter sex månader kommer dock en definitiv färg ha etablerats, och den kommer vara färdigutvecklad vid två års ålder.

Avslutningsvis vill vi säga att få saker är så magiska som ögonblicket en nyfödd ser dig för första gången. Han vet att vi är viktiga, att han behöver oss och att han sakta men säkert kommer upptäcka mer om oss och allt i hans omgivning.

Försumma inte vården av ditt barns ögon, och tveka inte att ta honom till en bra barnläkare om du upptäcker en liten anomali.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.