Ingen mer mosad mat: Fördelarna med BLW-metoden

Ingen mer mosad mat: Fördelarna med BLW-metoden
Nelton Ramos

Skriven och verifierad av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 14 september, 2018

I dagens artikel kommer vi att tala om de många fördelarna med BLW-metoden som ett sätt att introducera tilläggskost.

Enligt experter väntar för många föräldrar för länge innan de introducerar sitt barn till fast föda. Vet du varför?

När ett barn börjar tugga på sin egen hand tror många föräldrar att det är för att det börjar få tänder. Men det är faktiskt någonting barnet gör för att förbereda sig för att äta.

Om och om igen kommer du att se ditt barn stoppa handen i munnen. Inte bara sin egen hand, utan allt och verkligen allting det kan komma över. Och så fort det får in det i munnen börjar det tugga. När det blir dags att ge barnen mat, börjar många föräldrar att ge dem puréer eller mosad mat. Om barn blir för beroende av de här konsistenserna kan det dock uppstå problem.

Det kan komma en tidpunkt när de inte längre känner ett behov av att föra saker till munnen. Deras nyfikenhet för att prova nya saker kan försvinna.

Kom ihåg att ditt barns näring är grunden till dess hälsa.

“Om jag äter och sover bra, då blir jag inte sjuk.”

-Anonym-

Enligt experter tar det för lång tid för föräldrar att introducera mat som inte är mosad i sina barns kost

Oräkneliga studier har visat att bröstmjölk är den bästa formen av näring för bebisar under deras första månader i livet.

Efter 6 månader är det dock dags att introducera tilläggskost. Den kosten bör anpassas till ditt barns behov, såväl som dess grad av mognad och intresset det visar för mat.

Om du ger ditt barn fast föda tidigt så kommer det att utveckla en förmåga att hantera den i munnen utan att kvävas. Ju tidigare ett barn utvecklar den här färdigheten, desto mindre är risken för kvävning.

Detta är anledningen till att vi introducerar BLW-metoden (på svenska ungefär “bebisstyrd mattillvänjning”). BLW tillåter ditt barn att vara en aktiv deltagare i sin matning. Det hjälper också till att förhindra övervikt i barndomen.

BLW istället för mosad mat

Vad är BLW-metoden

BLW-metoden  är en specifik metod för att introducera barnets tilläggskost. Den baseras på att erbjuda ditt barn hel mat som det kan grabba tag i och föra till munnen istället för att skeda ditt barn mosad mat.

Nyckeln till den här tekniken är att ge barnet samma mat som resten av familjen äter.

Istället för att mosa maten kan du ge ditt barn små portioner som det lätt kan plocka upp med händerna. Till exempel kan du ge ditt barn bitar av gröna bönor, potatis, bananer, päron etc.

Ditt barn kan plocka upp maten själv och stoppa den i munnen. Detta tillåter det att experimentera inte bara med olika smaker, utan också med olika konsistenser. Genom att tugga kommer det också att stärka muskulaturen i munnen.

I början kommer ditt barn att äta väldigt lite. Men med tiden kommer det att äta större portioner.

När ditt barn har prövat sin mat och visar att det inte vill ha mer kan du erbjuda dig att ge flaska tills det är mätt.

BLW-metoden tillåter ditt barn att ta en aktiv roll där det själv reglerar mängden mat det äter. Det utvecklar också en bättre känsla för när det är mätt, vilket förebygger övervikt hos barn.

Grundrekommendationer för BLW-metoden

För att försäkra dig om att ditt barns näringsbehov har mötts och för att förhindra risken för kvävning, är det extremt viktigt att vara uppmärksam när det kommer till ditt barns näringsintag.

  • Erbjud näringsämnen som erhåller tillräckligt med energi
  • Fortsätt att amma
  • Erbjud födoämnen som innehåller järn
  • Var uppmärksam på ditt barn hela tiden och anpassa maten efter dess behov

Det är viktigt att komma ihåg att barn mellan 1 och 3 växer mycket fort. Därför kan det vara förvånande att se en tvååring som äter mer än sina föräldrar, men det är alltså inte onormalt.

Fördelar med BLW

Fördelarna med BLW-metoden

  • Den gynnar amningen
  • Den skapar hälsosamma matvanor
  • Den skapar matvanor som bygger på mättnadskänsla
  • Den gynnar barns motoriska utveckling
  • Större acceptans av mat som normalt sett äts av familjen, med varierande konsistenser och smaker
  • Barnet konsumerar hälsosammare mat
  • BLW är respektfullare mot barnet
  • Tilläggskosten ses som en inlärningsprocess
  • Barnet bestämmer hur mycket det äter – mängden spelar mindre roll

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C, Domellöf M, Embleton N, Fidler Mis N, et al. Complementary feeding: a position paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN). Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Jan;64(1):119-32.
  • Vissers KM, Feskens EJM, van Goudoever JB, Janse AJ. The timing of initiating complementary feeding in preterm infants and its effect on overweight: a systematic review. Ann Nutr Metab. 2018;72(4):307-15.
  • Pérez-Escamilla R, Segura-Pérez S, Lott M. Feeding guidelines for infants and young toddlers: A responsive parenting approach. Nutrition Today. 2017;52(5):223-31.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.