Vad är femminutersmetoden?

· 31 maj, 2018
Femminutersmetoden hjälper barn att sova på egen hand. I den här artikeln går vi igenom fördelarna och nackdelarna med metoden, och hur man implementerar den hemma.

Ett av de största bekymren för nya föräldrar är att få sina barn att sova ordentligt. En lösning är femminutersmetoden, som utvecklades av Berndt Eckerberg och hans hustru under 70- och 80-talet. En liknande metod är Ferber-metoden, skapad av Richard Ferber, grundare av det pediatriska sovcentrumet på Boston’s Childrens Hospital.

Metoden utgör grunden för Ferbers bok Solve Your Child’s Sleep Problems.

Vad är femminutersmetoden?

Femminutersmetoden hjälper barn att upprätta en sömnrutin genom att lära dem att sova på egen hand.

En av rekommendationerna är att föräldrar ska lämna sin bebis ensam i spjälsängen. Även om barnet gråter ska föräldrarna inte omedelbart gå fram till det.

Richard Ferber har studerat barns sömnvanor i över 20 år. Hans huvudsyfte har varit att komma på ett sätt att behandla barns sömnstörningar.

Enligt femminutersmetoden börjar barn mellan 3-5 månader bli fysiskt och mentalt redo för att börja sova ensamma.

Till att börja med bör föräldrarna hjälpa sina barn att komma in i en sömnrutin. Ett avkopplande bad eller en mild massage före sänggåendet är till exempel väldigt bra.

Femminutersmetoden för barn

Ferber beskriver det som effektivt, men erkänner att det inte är lätt att faktiskt tillämpa. Resultatet kan ses inom några dagar till en vecka, även om metoden inte fungerar för alla barn.

För föräldrar som är intresserade av att tillämpa metoden innehåller Richard Ferbers bok en mängd råd.

Fördelar och nackdelar med femminutersmetoden

Många anser dock att femminutersmetoden är något grym. För många föräldrar är det väldigt svårt att ignorera en gråtande bebis.

Andra familjer finner istället metoden användbar för att upprätta hälsosamma sömnvanor från en tidig ålder.

Det är svårt att säga vad som är det bästa sättet att få barn att sova på. Nedan tar vi en titt på några av fördelarna och nackdelarna med metoden.

Fördelar

 • Femminutersmetoden kan hjälpa din bebis att få mer sömn.
 • Barn kan vänja sig att sova själva från en tidig ålder.
 • När ditt barn kommer in i en etablerad rutin innebär det färre krav på dig vid sänggåendet. Det ger föräldrarna välförtjänt mer tid på kvällen.
 • Metoden hjälper barnen att lära sig att lugna sig själva utan extern hjälp.

Nackdelar

 • Vissa anser att metoden kan skada bandet mellan förälder och barn.
 • Ditt barns självkänsla kan påverkas.

Andra sätt att få barnet att sova

Vissa experter i barnutveckling har ifrågasatt femminutersmetoden. Att gråta i långa perioder kan vara stressigt för bebisar, såväl som svårt för föräldrar att ignorera.

Bebis i barnsäng

Många föräldrar vänder sig till andra alternativ för att hjälpa barnet att få tillräckligt med sömn. Här är några andra tips för att få din bebis att sova:

 • Håll din bebis underhållen och aktiverad under dagen så att den inte somnar. Det kommer innebära att den är trött nog för att somna när det är dags för sänggående.
 • När du matar ditt barn eller byter blöjan under natten, se till att inte stimulera det för mycket. Väck det inte om du kan undvika det.
 • Om ditt barn är trött, lägg det i sängen även om det fortfarande är vaket. Genom att göra det hjälper du ditt barn att vänja sig vid platsen där det ska sova. Det säkerställer att det inte behöver vaggas i dina armar varje natt för att kunna somna.
 • Om ditt barn vaknar och gråter, vänta några minuter innan du plockar upp det. Gå och se om det finns något som kan störa det, men undvik att göra för mycket ljud ifrån dig eller slå på lampan.
 • Ge ditt barn ett bad i varmt vatten före sänggåendet. Det hjälper det att slappna av.
 • Att vagga ditt barn och sjunga för det innan du lägger det i sängen hjälper också. Att höra att du sjunger en visa stimulerar frisättningen av oxytocin, vilket leder till känslor av välbefinnande och lugn.

Huruvida du bestämmer dig för att prova femminutersmetoden eller inte beror på din bebis och din familj.

Metoden kan hjälpa de små att lära sig sova utan hjälp, men det kan också vara svårt för föräldrarna.