Hur man kan hålla barnen säkra på nätet

Internet är en bra resurs för barn. Där kan de få hjälp med läxorna och de kan även ha kul genom att spela spel online. Men det är viktigt att man håller sina barn säkra på nätet.
Hur man kan hålla barnen säkra på nätet
Azucena Fernández

Skriven och verifierad av läraren Azucena Fernández.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

En av de största utmaningarna för föräldrar idag är att hålla barnen säkra på nätet. De får nu för tiden sina första surfplattor och smartphones tidigt, och även sina egna datorer. Så det kan svårt att veta hur de använder dessa apparater och vem de pratar med på nätet.

Barn är nu för tiden bra på att använda teknologi. De har vuxit upp med internet, och de känner inte till ett liv utan det. De känner sig därför helt bekväma med teknologi. För dem är det lika grundläggande att använda en mus eller en pekskärm för att navigera som att läsa och skriva.

I den här artikeln kommer vi påpeka några av farorna med internet. Vi kommer också visa hur man skyddar barnen mot dem.

De flesta tips är ganska grundläggande, men det finns några små förändringar du kan göra för att begränsa innehållet och apparna på deras telefoner, surfplattor eller datorer.

Studie om barns säkerhet på nätet

Det har kommit ut en studie om detta från Oxford Internet Institute. I studien deltog en grupp med 515 barn i åldrarna 12-15 år. De intervjuades om sina upplevelser på internet. Studien visade följande resultat:

  • 14% hade haft negativa erfarenheter på nätet under det senaste året
  • 8% hade blivit kontaktade av främlingar
  • Nästan 4% hade träffat någon som låtsades vara någon annan
  • 2% fann att de kände sig obekväma av sexuellt innehåll
  • 3% hade sett något som gjorde dem rädda
Barn med tablet.

Hålla barnen säkra på nätet: Ja eller nej till filter?

Majoriteten av alla föräldrar, runt 90%, vet antingen inte vilka filter de kan använda eller så använder de inte några. Dåliga filter kan faktiskt göra barnen ännu mer sårbara.

Studien ovan föreslår att man istället för att använda filter bör lära barnen ordentligt. Framtida forskning rörande hur man håller barn säkra på nätet bör titta på vilka filter man ska använda sig av i det långa loppet. De bör titta på om de skyddar barn i alla åldersgrupper.

I slutänden är det upp till föräldrar och lärare att bättre utbilda barn om internetanvändning. Det går inte att vara blint optimistisk. Oavsett barnens ålder är det viktigt att man håller dem säkra på nätet.

Man behöver regler för att hålla barn säkra på nätet

Ibland kan det verka som att barnen vet mer än föräldrarna om internet, men det är ditt ansvar att hålla dem säkra. Som sagt är det viktigt med sunt förnuft.

Vi rekommenderar exempelvis inte att barnen använder dessa apparater när de sitter ensamma. Något så enkelt som att be barnen att använda dem i vardagsrummet så att man kan hålla koll undanröjer många risker.

Prata med barnen

Det är också viktigt att man pratar med sina barn och förklarar vilka faror det finns med internet. Se till att du förklarar vad som är lämpligt för deras ålder. Berätta även varför de inte kan använda enheterna på rummet.

Det är också viktigt att man uppmuntrar dem till att berätta för dig om de ser något stötande.

Du måste be dem att berätta för dig om de får några hotande meddelanden. Du kan kanske blockera avsändaren i appen de använder.

Klargör saker för att hålla barnen säkra på nätet

Du kommer såklart att behöva klargöra vad som är ok på nätet och vad som inte är det. Det är något som ni måste avgöra som föräldrar. Du kan inte förvänta dig att barnen ska veta att de gör något fel om de inte har några gränser. Du kan exempelvis säga åt dem att inte ladda ner några applikationer eller filer utan tillåtelse. Säg även åt dem att inte dela en fil utan att fråga dig först.

Du kommer också att behöva bestämma vilka appar de kan använda: whatsapp, apple messenger etc. Avråd dem även från att svara på mejl från okända personer och att inte registrera sig på sidor utan att du först har fått se vad det rör sig om.

Onlinespel

När man pratar om hur man håller barn på säkra på nätet handlar det för det mesta om sociala medier. Det uppstår ofta problem med Facebook, Snapchat och Instagram. Det är dessutom olagligt att ha ett konto om man är under 13 år. Forskning från datasäkerhetsföretaget Kaspersky Lab har visat att onlinespel också kan utgöra ett problem.

I en studie med barn i åldrarna 11 till 16 fann Kaspersky att 38% av barnen hade träffat någon som låtsades vara någon annan när de spelade på nätet. 23% hade fått konstiga frågor online.

Den mest skrämmande statistiken var att 20% av barnen sade att de hade träffat någon från plattformen i verkliga livet. En tredjedel av barnen sade att deras föräldrar inte visste vem de pratade med när de spelade spel.

Det finns vissa program som låter dig kontrollera dina barns internetaktivitet. Qustodio är ett av dessa program. Om du väljer att använda ett bör du säga till barnen att du gör detta. Det kan såra dem om de får reda på att du kollar på allt de gör i hemlighet.

Mamma och dotter med tablet.

Facebook och barn

På Facebook finns det inte några riktiga filter för att begränsa innehållet, utan det beror på vilka vänner de har. På Facebook kan man lära sina barn att blockera individuella applikationer i inställningarna.

Minimiåldern för att ha ett Facebook-konto är 13 år. Barn under denna ålder bör inte vara på Facebook. Det finns nu för tiden många datasäkerhetsprogram där man kan ändra inställningarna för just sociala medier om det är barn som använder dem. Så om dina barn regelbundet använder Facebook bör du kolla på dessa alternativ.

Sammanfattningsvis

Det viktigaste för att hålla barnen säkra på nätet är inte att spendera en massa pengar eller leta efter högteknologiska lösningar. Det som fungerar bäst är att prata med barnen. Guida dem och visa dem att de kan lita på dig. De kommer då förstå att du inte bara är ute efter att kontrollera dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.