Att få barn är mer än en dröm som blir sann

Att få barn är mer än en dröm som blir sann
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 04 september, 2018

Att bli förälder betyder mycket mer än att ha en dröm som blir sann eller uppnå ett mål. Att hålla ett nyfött barn i vår famn innebär att vi har ett projekt på horisonten som kommer att pågå resten av livet. Det betyder att ditt hjärta för alltid kommer att leva utanför din kropp och att du kommer att glädjas åt varje ögonblick med denna perfekta varelse. Läs mer i den här artikeln om längtan efter att få barn.

Inom vetenskapen och psykologin, undersöker forskarna ofta kvinnans längtan efter att bli mamma. Vi kan säga, utan tvekan, att denna längtan är på något sätt privat, intim, och ofta oförklarlig. 

Forskarna, som ständigt försöker isolera variabler, säger dock att den här längtan nästan alltid är baserad på tre motiv.

Det första motivet bakom en persons dröm om att få barn, är att man vill stärka bandet med sin partner. Man vill ha ett livsprojekt tillsammans.

Den andra drivkraften för kvinnor att bli mammor är att känna sig förverkligad.

Den sista, och kanske mest transcendentala, anledningen för många att bli mammor är en längtan efter att finna mening i sin egen existens.  

Du kanske håller med om dessa tre motiv, eller inte. Men vi kan utan tvekan vara överens om att det finns “någonting mer” i det än det här.

Önskan att få barn delas såklart inte alltid med ens partner. Det kan också finnas andra situationer och faktorer.

Det finns också tillfällen då ett barn kommer när man minst anade det, och det visar sig vara det bästa som någonsin kunde ha hänt.

Att få barn handlar om någonting mycket mer än bara en längtan. Vi bjuder in dig till att reflektera över det här.

Jag önskade något och det tog lång tid för min önskan att bli sann, men nu är du äntligen här

En moder med sitt sovande barn.

Vissa barn kommer efter en lång tid av väntan och förhoppningar. Länge efterlängtade graviditeter tar lång tid på sig…

Kvinnor som inte kan bli gravida. Män och kvinnor som drömmer om att bli föräldrar… Familjer som försöker och försöker och bara finner frustration… Tills äntligen, ett mirakel sker och drömmen blir verklighet.

Oavsett om din partner delar din djupa längtan eller ej, så finns det både män och kvinnor som drömmer om att få barn och som inväntar den rätta tidpunkten. När kombinationen av vårt känsloliv och vår ekonomi gör det magiska ögonblicket möjligt.

Men just när tidpunkten verkar perfekt, så upptäcker de att det inte är möjligt. Testet visar negativt gång på gång.

Graviditeten kommer inte. Och det finns inget annat alternativ än att söka hjälp; att vända sig till den moderna vetenskapen och till assisterad befruktning.

Samtidigt, någonting som man inte alltid pratar om är den psykiska och känslomässiga törn som denna prövning tar på både män och kvinnor.

Stressen, besvikelsen, förhoppningarna och frustrationen – tillsammans skapar de en tung väv som är svår att hantera.

De här situationerna är väldigt komplexa och präglade av en stark längtan efter att få barn. I de flesta fallen leder strävandet slutligen till framgång.

“Det tänkta barnet” som lever i oss

Målningen av nymfen och barnet symboliserar längtan efter att få barn.

Den här vackra tavlan som Henry James Draper målade i slutet av 1800-talet representerar det magiska ögonblicket då en nymf får sin dröm om att bli mor förverkligad.

Draper själv förklarade att han föreställde sig att kvinnan gick ledsamt längs med stranden just innan scenen som porträtteras på tavlan. Plötsligt hittar hon en jättelik mussla, på klipporna, invirad i sjögräs.

Utan att tänka, drar hon i sjögräset och musslan öppnar sig. När den öppnar sig, upptäcker nymfen en perfekt liten rosa bebis, som sover fridfullt på dess pärlvita yta. Kvinnan tackar havet och tar upp barnet i sin famn.

Denna längtan efter barnets ankomst kommer alltid med den mentala föreställningen av “det tänkta barnet”.

Detta kan verka som någonting psykiskt och känslomässigt ohälsosamt. Men det kan faktiskt vara mycket välgörande, så länge man inte tappar greppet om logik och verklighet.

  • Detta handlar inte om att tillskriva det tänkta barnet idealiska egenskaper, såsom utomordentlig skönhet och intelligens, akademisk framgång, eller en ständigt omtänksam och lydig personlighet.
  • Det som är hälsosamt är att visualisera sig själv lycklig och i sällskap med det här barnet. Det behöver inte vara en framtida advokat, konsertpianist eller framstående atlet. Han kan bli vadhelst han vill bli. Men vi kan föreställa oss en liten som imorgon kommer att kunna göra vadhelst hon bestämmer sig för att göra. Vi kan visualisera att vi själva hjälper honom och undervisar honom. Vi kan se oss själva ständigt närvarande, som ett skinande ljus i varje steg av hennes liv.
En mamma som håller sitt barn i famnen.

Sammanfattningsvis; en persons längtan efter att bli mamma eller pappa baseras på många anledningar som inte kan isoleras eller mätas i ett laboratorium.

Det finns helt enkelt en djup längtan efter att fullborda våra liv. Att dela våra liv med ett fritt och lyckligt barn. Vi drömmer om att ge det barnet vingar att flyga med. Att ge honom rötter för att minnas var han kom ifrån. Att han vet att vi alltid kommer att älska honom.

Våra önskningar kommer alltid först i form av drömmar, och senare njuter vi av dem när de förverkligas. Njut av varje dag med din lilla skatt…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.