7 vanliga bebisbeteenden under de första månaderna

7 vanliga bebisbeteenden under de första månaderna
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 23 juli, 2018

Att välkomna den nyfödda hem efter förlossningen är en av de mest speciella och vackra stunderna för varje förälder, men sedan då? Vad kan man egentligen förvänta sig för bebisbeteenden under de första månaderna?

En bebis utveckling

Efter födseln upplever bebisar en period av kontinuerlig tillväxt och utveckling. Det är en period av många upptäckter, både för föräldrarna och för den nyfödda.

De första månaderna är när bebisen genomgår fysisk, social, emotionell och intellektuell utveckling, och medan det händer kan man se bebisbeteenden som kan ge upphov till oro och frågor.

7 vanliga bebisbeteenden under de första månaderna i livet

1. Djup sömn

Under de första dagarna efter födseln går bebisen igenom perioder av djup sömn, både på morgonen och natten. Under de första dagarna kan bebisar faktiskt sova i upp till 20 timmar om dagen. De vaknar bara när de är hungriga och behöver äta.

“Sömn är en källa till viktig tillväxt för nyfödda”

Att sova är otroligt viktigt för bebisars hälsa. Det gör att de kan utveckla resten av sina förmågor som de ska.

2. Leenden när de sover

När de sover kan bebisar visa ett omedvetet leende. Kom ihåg att de små inte är medvetna om det!

Leende bebis

3. Skrik eller vokaliseringar (0-3 månader)

Under de första veckorna kan bebisen uttrycka ilska, frustration, hunger, smärta och njutning genom skrik och tårar. Att försöka förstå vad bebisens skrik betyder är inte lätt, men det görs aldrig utan anledning.

De börjar även svara på ljudet av din röst med vokaliseringar och gurglanden.

4. Gråt

Vanliga bebisbeteenden innefattar givetvis regelbunden gråt. Gråt är deras sätt att kommunicera. Deras tårar kan översättas till hunger eller obehag. Men som sagt är det inte alltid lätt att tolka.

Många föräldrar känner sig hjälplösa när de konfronteras med sin bebis gråt, men det är viktigt att inte få panik. Trösta bebisen genom att ta upp den i armarna och associera inte systematiskt gråt med lidande.

5. De sätter saker i munnen

Bebisen kommer att försöka utforska världen genom att stoppa saker i munnen. De har en aptit för att utforska som ibland kan vara farlig.

Håll därför bebisen borta från alla små föremål som av misstag kan sväljas.

Bebis suger på tumme

6. Irritabilitet

Ibland kan bebisar visa sitt obehag eller trötthet genom ilska eller irritabilitet. Det finns ingen anledning att oroa sig om de får utbrott då och då.

Irritabilitet kan samtidigt vara ett tecken på fysiskt obehag som måste behandlas. Om du märker av plötsliga förändringar i beteendet ska du inte tveka att tala med en barnläkare.

7. Bruk av kroppsspråk (4-7 månader)

När en bebis når fyra månader börjar den uppvisa bättre kontroll över sin kropp. Synen förbättras och bebisen visar stort intresse för leksaker. Leksaker kan vara en guldgruva för motorisk och intellektuell stimulans.

Vid den sjätte levnadsmånaden är händerna och fötterna lite mer rörliga, och bebisen börjar använda tecken för att kommunicera.

Den kan till och med försöka sitta eller vända sig på egen hand. Det indikerar utveckling av styrka, balans och koordination.

Under de första månaderna efter förlossningen är vidröring och blickar deras huvudsakliga kommunikationsmedel (utöver gråt, givetvis).


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.