7 övningar för att lära sig att läsa

Om ditt barn försöker lära sig att läsa kommer här sju enkla övningar som kan hjälpa!
7 övningar för att lära sig att läsa
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 18 juni, 2018

Försöker ditt barn lära sig att läsa?

Det är en utdragen process som kan vara både spännande och frustrerande. För föräldrar är tålamod ledordet. Mammor och pappor spelar en viktig roll i att hjälpa sina barn att utveckla denna viktiga färdighet.

Om inspiration är vad du behöver kommer här sju roliga övningar.

7 övningar för att lära sig att läsa

1. Bildkort av ljud

Allt du behöver göra är att skapa bildkort med olika stavelser och bokstavsljud. Ditt barns uppgift är att göra ord av ljud det väljer ut.

För att tillföra lite skoj kan du lägga bildkorten i en korg och låta ditt barn välja ett. När det har valt ett ljud ska du säga det högt. Vänta sedan för att se vad ditt barns fantasi leder till.

Kex i form av bokstäver

2. Färgläggning

Du kan klippa ut bokstäver i papper som ditt barn sedan får färglägga. Att ha roligt hjälper barn att lära sig. Om de ser en aktivitet som en lek får de ut mer av den.

3. Bygg ett ord

Den här övningen är lite mer krävande för de små. Skriv ned alfabetets bokstäver på ett litet papper och klipp sedan ut dem. Se till att alla bitar har samma storlek.

Sprid sedan ut bitarna på bordet, inom ditt barns räckvidd. Du kan börja genom att be barnet att peka på de bokstäver du säger.

När barnet väl har börjat lära sig att läsa och skriva kan du bjuda in det att välja ut bokstäver och bilda hela ord. Det är en av de mest praktiska övningarna för att lära sig att läsa.

4. Bildkort av ord

Det här är en av de mest effektiva övningarna.

Gör bildkort med ord på. Du kan skriva dem för hand eller använda en dator, men se till att bokstäverna är stora, tydliga och avrundade.

För att göra saker och ting lättare kan du göra grupper med liknande ord. Varje vecka lägger du till nya ord i samlingen. Sitt framför barnet och visa korten så snabbt du kan.

Först kan du behöva berätta vad som står på varje kort, men till slut kommer barnet lära sig att identifiera orden på dem. Du kan även lägga till bilder på korten.

5. Ord och bilder

Bilder är ett utmärkt sätt att hjälpa barnet att identifiera nya ord. I det här fallet kan du använda dem i en lek för att hjälpa barnet att skapa vokalljud.

Det första steget är att förbereda nio korgar eller skålar för att representera de nio vokalljuden. Skriv sedan ut bilder av olika djur eller föremål som börjar med varje ljud.

Ta en bild och be ditt barn att identifiera vad den föreställer. Därefter måste barnet klura ut vilken vokalgrupp den tillhör.

6. Klisterlappar

Den här aktiviteten involverar att märka föremål och delar av huset med klisterlappar. Se till att varje lapp finns där ditt barn kan se den.

Ditt barn kommer att associera föremålet med rätt ord varje gång det passerar. Senare kan du ta bort lapparna och se om barnet kan sätta tillbaka dem på rätt plats.

Om du göra det lite mer utmanande kan du försöka lura barnet att sätta fel lapp på fel plats. Om leken är för svår kan du lägga till bilder.

Det är ett roligt sätt för barnet att lära sig på och kommer motivera det att fortsätta försöka.

Schema på kylskåp

7. Läs tillsammans

Sist men inte minst ska du förstås komma ihåg att läsa med ditt barn. Även om det kan verka uppenbart är det ett av de bästa sätten att hjälpa dem.

Delad lästid gagnar den kognitiva utvecklingen och språkförvärv. Sagostunder bygger ditt barns vokabulär och läsförberedande färdigheter, och främjar dessutom barnets fantasi.

Att läsa böcker tillsammans är utöver det ett utmärkt sätt för föräldrar och barn att knyta band med varandra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.